Creativiteit voor de toekomst

Creativiteit een bouwsteen van geluk


Een gedurfde zin wellicht, want wat is gelukkig zijn? Het woord wordt vaak gebruikt, maar als je aan iemand vraagt 'wat is geluk?' Is een antwoord vaak moeilijk te geven. Geluk is namelijk erg subjectief. Een gevoel. Wat voor de één puur geluk kan zijn, is voor de ander misschien wel zijn grootste bron van ergernis.


Geluk kan komen door iets wat je meemaakt, wat je voelt, hoe je denkt of wat je bezit. Bovenal is geluk iets persoonlijks. Als jij je gelukkig voelt, dan ben je gelukkig. Al kan iemand anders dit niet zo zien.


Magie van creativeit


Al snel wordt bij creativiteit gedacht aan schilderen, tekenen enzovoorts. Echter omvat creativiteit veel meer dan dat.


Van Dale: cre·a·ti·vi·teit(de; v) scheppend vermogen

Ik ben dankbaar voor creativiteit, in alle vormen en maten. Ze geeft ons niet alleen prachtige, waardevolle kunst, maar ook het vermogen om in moeilijke omstandigheden met nieuwe oplossingen te komen.

Creativiteit voor de toekomst.

Creativiteit groeit. Het is niet alleen meer het domein van artisticiteit. Creativiteit breidt zich uit over alle lagen van de bevolking, in organisaties, in de maatschappij. Problemen kunnen niet altijd meer worden opgelost door kracht, macht, geld of intelligentie. Er is inventief denken voor nodig, ongewone verbanden kunnen leggen. Ofwel; omdenken.


Wat denk je van yoga lessen die over Zoom werden gegeven omdat het fysiek niet kon. Alle bijzondere smaken yoghurt die je nu tegenkomt. De meest kunstzinnige taarten. Zelf organiserende teams.. Persoonlijk denk ik dat de komende jaren nog heel veel creativiteit gaat laten zien.


Positivity & purpose


Kees Klomp is oprichter van het thrive institute. Zijn visie op creativiteit ziet hij als twee onderdelen. Positiviteit en purpose. Creatieve inspanningen moeten gericht zijn op een positieve outcome. Daarnaast is emotionele betrokkenheid een belangrijke factor. Het moet uit het hart komen, (eventuele persoonlijke pijn) geeft een extra drive aan het creatieve proces.


Ontwikkel je creativiteit


Psychologisch onderzoek heeft vier manieren opgeleverd waarmee je tot wel 10 keer creatiever kunt worden:

Onthoud ideeën die je te binnen schieten

Daag jezelf uit

Verbreed je kennis en vaardigheden

Omgeef jezelf met gevarieerde prikkels


0 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven